2012. szeptember 11., kedd

Istár-kapu (Ép.töri 1.)

Az Istár-kapuról röviden:


Az Istár-kapu Babilon egyik városkapuja volt és a felvonulási úttal együtt végleges formájában II. Nabú-kudurri-uszur babiloni király uralkodása idején (Kr.e. 605 - 562) épült fel. Babilon Babilónia fővárosa volt, az Eufrátesz partján feküdt, a mai Irak központi területén.

Az Istár-kapu 1930 óta a berlini Előázsiai-Múzeumban található, amely a Pergamon Múzeumban kapott helyet. II. Nabú-kudurri-uszur idejében Babilonban geometrikus Marduk-szentély épült, a zikkurat (Bábel tornya) lépcsőzetesen emelkedett a magasba, itt voltak a híres függőkertek és a káprázatos királyi palota. Az erődített városfalon nyíló északi kaputól, az Istár-kaputól vezetett az felvonulási útvonal a szent kerület felé, melynek belső falait bikákkal és a babilóniai mitológia fő istenségének egyik alakjával, a mushussu oroszlánhoz hasonló domborműveivel diszített színes kerámiatégla borítja. Bár összesen öt városkapu létezett (az Istár-kapu mellett, még a Marduk-kapu, a Zababa-kapu, az Urasch-kapu és egy ismeretlen nevű a déli városfalban) az Istár-kapu volt a legmonumentálisabb és legdíszesebb.


_________________________________________________________________________________


Ezt a feladatot az YMMFen adják ki Építészettörténelem 1. tantárgy keretén belül. A feladat pontos leírása: Egy ókori épület makettjének elkészítése.
Sokat gondolkodtam, hogy melyik épületet válasszam, de végül az Istár-kaput (Isthar Gate) választottam.
Egy-két kép az igen monumentális épületről:







Végül az Istár-kapuról készített makett képek:

Isthar Gate

Félkész állapotban

Fázis montázs






Makettek rendelése: makettkeszito@gmail.com.








1 megjegyzés: